• Δευτ - Κυρ: 8:00 - 18:00
  • +30 6945546163
  • English
  • drakakisrentals@gmail.com

Φράγκικο Κάστρο Παροικιάς

Το κάστρο της Παροικιάς ή Φραγκοκάστελο βρίσκεται στη θέση της αρχαίας ακρόπολης της Πάρου, στο νοτιοδυτικό μέρος της Παροικιας, στο λόφο του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου σώζονται τα θεμέλια αρχαίων ναών και μέρος ενός πύργου από το ενετικό κάστρο.

Το κάστρο κατασκευάστηκε τον 1260 από τους Ενετούς, όταν το νησί ανήκε στο Δουκάτο της Νάξου, κτίστηκε με το οικοδομικό υλικό της αρχαίας ακρόπολης και αρχαίων ναών.

Από τα τείχη σώζονται το νότιο και το ανατολικό τμήμα, με το ύψος τους να κυμαίνεται από τα 4 έως 6 μ. και ο αμυντικός βορειοανατολικός Πύργος που ίσως προστάτευε την πύλη.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι μεγάλο μέρος των σωζόμενων τειχών δεν είναι εύκολα ορατό καθώς έχει ενσωματωθεί σε νεώτερα κτίσματα ή είναι ασβεστωμένο.

Read More

Πεταλούδες

Η περιοχή «Πεταλούδες», είναι ένα μικρό πάρκο, 7 χιλιόμετρα δυτικά από την Παροικία.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και τον Σεπτέμβριο, σμήνη από πεταλούδες, του είδους Jersey tiger moths, εγκαθίστανται στα φυλλώματα και στους κορμούς των δένδρων που  τους  καλύπτουν  οι  κισσοί. Όταν  πετούν το  θέαμα  είναι φανταστικό, γιατί το χρώμα κάτω από τα φτερά τους είναι έντονο κόκκινο,  σε  αντίθεση  με  το  υπόλοιπο  σώμα  τους  που  είναι μαύρο με άσπρες γραμμές.

Το πάρκο είναι ανοιχτό από Ιούνιο μέχρι και Σεπτέμβριο, από τις 9 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα.

Read More

Μυκηναϊκή Ακρόπολη στις Κουκουναριές

Στην ευρύτερη περιοχή της Ναουσας και μέσα στους βραχώδεις όγκους συναντάμε την Μυκηναϊκή ακρόπολη στο λόφο Κουκουναριές. Αποτελεί έναν σημαντικό οικισμό της περιόδου μετά το 1200 π.Χ., οχυρωμένος με τείχη και ανάκτορο. Ο οικισμός καταστράφηκε από πυρκαγιά ύστερα από επίθεση και εγκαταλείφθηκε.

Ένα τμήμα του οικισμού κατοικήθηκε πάλι το 1100 π.Χ. για σύντομο χρονικό διάστημα. Μια νέα πόλη άκμασε κατά τη Γεωμετρική περίοδο (10ος-8ος αι. π.Χ.) και χτίστηκε ναός για τη θεά Αθηνά.

Read More

Μουσείο Κυκλαδικής Λαογραφίας

Στην Αλυκή της Πάρου, μέσα σ’ έναν κήπο, ο επισκέπτης μένει άφωνος μπροστά στις μικρογραφίες της Κυκλαδίτικης Παράδοσης.

Ένας ψαράς, ζωντανεύει την Ελληνική μας παράδοση με τις χειροποίητες μινιατούρες του. Δουλεμένες στο χέρι, χωρίς προσχέδιο. Λειτουργούν όλες με απόλυτη ακρίβεια.

Στον περίβολο θα δείτε ενα μικρο στολο απο καραβια, το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζωβιότισσας που βρίσκεται στην Αμοργό, το αντιτορπιλικό «ΕΛΛΗ», το Ενετικό Κάστρο της Παροικιάς, το πρώτο καφενείο τη Πάρου, έναν παραδοσιακό ανεμόμυλο, το παραδοσιακό σιδηρουργείο, το σπήλαιο της Αντιπάρου, και πολλά άλλα!

Ανοικτά κάθε μέρα από 1 Μαίου έως 30 Σεπτεμβρίου από τις 9:30 το πρωί έως τις 14:00 το απόγευμα

Read More

Παραδοσιακός Οικισμός Λεύκες, Πάρος

Ο παραδοσιακός οικισμός Λεύκες

Το πιο ορεινό χωριό της Πάρου και το πιο πράσινο. Οι Λεύκες ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Πάρου. Ο οικισμός είναι ακριβώς κάτω από το πευκοδάσος στο ύψωμα. Είναι το πιο πράσινο χωριό της Πάρου.Τα σπίτια είναι αμφιθεατρικά χτισμένα. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν πρόσφυγες που ήρθαν από την Κρήτη αλλά και ντόπιοι οι οποίοι επέλεξαν το βουνό για να χτίσουν το χωριό τους από το φόβο των πειρατών.

Read More

Κάστρο Νάουσας

Η Ενετοκρατία στην Πάρο κράτησε από το 1207, όταν έγινε μέρος του Δουκάτου της Νάξου υπό τον Μάρκο Σανούδο, μέχρι το 1537 όταν λεηλατήθηκε από τον Τούρκο πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα.

Οι Ενετοί έχτισαν κάστρο στη Νάουσα περί τα τέλη του 13ου, αρχές του 14ου αιώνα.Το τείχος του λιμανιού που σήμερα είναι μισοβυθισμένο, κατέληγε στον κυκλικό προμαχώνα που είναι το μόνο κομμάτι του καστρου της που διασώζεται.

Το οχυρό αυτό προστέθηκε το 1500, έχει επτά κανονιοθυρίδες και είναι κατασκευασμένος κυρίως από σχιστόλιθους και ακανόνιστες πέτρες.

Read More

Παναγία η Εκατονταπυλιανή

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα καλοδιατηρημένα παλαιοχριστιανικά μνημεία που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και μάλιστα το μεγαλύτερο σε μέγεθος. Σύμφωνα με την παράδοση το αρχικό κτίσμα του ναού αυτού ήταν έργο του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μέγα και Αγίου Κωνσταντίνου προς εκπλήρωση επιθυμίας της μητέρας του, της Αγίας Ελένης. Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι κατά το ταξίδι της Βασιλομήτορος Ελένης προς τους Αγίους Τόπους λόγω μεγάλης θαλασσοταραχής το πλοίο που επέβαινε αναγκάσθηκε να καταφύγει στη Πάρο. Εκεί προσευχόμενη η Αγία Ελένη στην Παναγία, προστάτιδα της Κωνσταντινούπολης, έταξε με την ολοκλήρωση του ταξιδιού της να κτίσει μια μεγαλόπρεπη εκκλησία αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου. Το τάμα αυτό ήταν που υλοποίησε ο γιος της Μέγας Κωνσταντίνος χτίζοντας μια τρίκλιτη βασιλική περί τον 4ο αιώνα.

Επί εποχής του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού (6ος αιώνας) ο ναός αυτός ανακαινίσθηκε με τροποποιήσεις των παλαιοχριστιανικών τμημάτων και ανακατασκευές κατά τις οποίες αφαιρούμενη η παλαιά σκεπή προστέθηκε τρούλος με ημιθόλια. Κατά την παράδοση τις μετατροπές αυτές έκανε μαθητής του αρχιτέκτονα της Αγίας Σοφιάς που ξεπέρασε στη τέχνη και τον δάσκαλό του.

Read More

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου

Το αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου, χτίστηκε το 1960, δίπλα στο Γυμνάσιο της Παροικίας και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, λόγω των εκθεμάτων του που βρέθηκαν σε ανασκαφές σε Πάρο και Αντίπαρο.

Πρόκειται για ευρήματα από τη νεολιθική εποχή έως τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους. Ανάμεσά τους, η Νίκη της Πάρου, Κυκλαδικά εδώλια, ψηφιδωτά, η αρχαϊκή μαρμάρινη Γοργώ, που σύμφωνα με το μύθο είναι τέρας και προκαλεί τρόμο σ’ όποιον την αντικρίζει, ο οποίος απολιθώνεται, κούροι, ο ποιητής Αρχίλοχος, αμφορείς παριανού εργαστηρίου, θεότητες κλπ.

Στις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάρου, υπάρχουν ευρήματα από τα εργαστήρια κεραμικής και μαρμαρογλυπτικής, ενώ στον υπαίθριο χώρο εκτίθενται αγάλματα και σαρκοφάγοι κλασικής και ρωμαϊκής εποχής, καθώς και ψηφιδωτά που βρέθηκαν στην Παναγία Εκατονταπυλιανή.

Read More

Αρχαίο Νεκτροταφείο

Πρόκειται για ένα απ’ τα σημαντικότερα νεκροταφεία αρχαίας πόλης στις Κυκλάδες, πάνω  στον παραλιακό δρόμο μετά το λιμάνι της Παροικιάς. Από τις ανασκαφές του 1983 ήρθαν στο φως τάφοι διαφόρων ειδών και εποχών, μαρμάρινοι, με επιτύμβιες στήλες και βάθρα, ομαδικοί, δηλώνοντας την χρήση του νεκροταφείου σε διάφορες περιόδους. Αξιοπρόσεκτο και μεγάλης σημασίας είναι το πολυάνδριο, ένας ομαδικός τάφος, ο μόνος στο χώρο του Αιγαίου από την Γεωμετρική εποχή. Οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου μπορούν να δουν τα ευρήματα αλλά και το φωτογραφικό υλικό με αναπαραστάσεις ανασκαφών στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο

Read More

Αρχαια Λατομεια

Δίπλα στον οικισμό Μαράθι, λίγα χιλιόμετρα από την Παροικιά, βρίσκονται τα αρχαία λατομεία μαρμάρου. Από αυτή την περιοχή εξορυσσόταν το ξακουστό παριανό μάρμαρο ή “λυχνίτης”. Η ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι η διαδικασία εξόρυξής του γινόταν μέσα από βαθιές στοές υπό το φως των λύχνων.Η λειτουργία των λατομείων ξεκίνησε από την πρωτοκυκλαδική περίοδο και σταμάτησε το 19ο αιώνα. Είναι δε από τα μοναδικά στον κόσμο, υπόγεια λατομεία, από τα οποία εξορυσσόταν ο λυχνίτης, ενώ από τα υπαίθρια λατομεία, στην ίδια περιοχή εξαγόταν ο “λευκός λίθος”. Σε αυτά ο επισκέπτης της Πάρου μπορεί να διακρίνει τους διαδρόμους, τις στοές και τις επιγραφές των αρχαίων καλλιτεχνών. Σήμερα η επίσκεψη είναι δυνατή από δύο εισόδους, την είσοδο στη σπηλιά των νυμφών και την είσοδο στη σπηλιά του Πανός.

Read More